PERFEKTA PAJEN
Vad sägs om pannakottapaj med smak av brynt smör & chokladgömma. Ett litet konstverk serverad i pajform i serien Arabesque från Sthål.
PERFEKTA PAJEN
Vad sägs om pannakottapaj med smak av brynt smör & chokladgömma, serverad i pajform i serien Arabesque från Sthål. Receptet här nedan är från Anna Caroline Magnusson som driver Instagramkontot @annacarolinebakar. De runda bollarna är extra pannacotta som hon fryst in i silikonformar och stjälpt upp som dekoration. Därefter toppat dem med en gnutta vanilj och låtit dem ta plats på pajen med blommor och blad. Ett riktigt litet konstverk.
Botten:
200 g Digestive
1 msk vaniljsocker
75 g smör
Smält smöret och låt det brynas så att det får en gyllene färg. Mixa kexen till fint smul och blanda ihop med smöret och vaniljsocker. Tryck ut i botten på pajformen.
Chokladganache:
0,5 dl grädde
1,5 msk ljus sirap
200 g hackad choklad (gärna 55% kakaohalt)
25 g smör
0,5 krm salt
Gör så här:
Koka grädde och sirap. Sänk värmen till lägsta alternativ och häll i den grovhackade chokladen. Rör till en slät massa. Tillsätt smör och en nypa salt. Fortsätt röra tills allt smält ihop till en jämn fyllning. Bred ut fyllningen i pajformen över Digestivekexen. Under tiden fyllningen stelnar passar du på att göra pannacotta.
Pannacotta:
5 dl grädde
0,5 dl socker
1 tsk vaniljpasta eller 1 msk vaniljsocker av god kvalitet. (Du kan också välja att skrapa ut frön från en vaniljstång som får koka med i grädden).
2 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädde, socker och vaniljpastan eller vaniljsocker. Låt sjuda ett par minuter så att smakerna kommer fram och tag sedan av från plattan. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och tillsätt i grädden. Rör runt så att de gelatinet löser sig.
Låt pannacottan svalna lite och häll sedan försiktigt över ganachen i pajformen. Ställ i kyl 4-5 timmar – gärna över natten. Smaklig spis.