Butiken

Sallalalalalad är sommarens melodi

Redan de gamla romarna festade på sallader. Det har vi på Sthål tagit efter och gjort skålar i serien Arabesque för stora och små sällskap och som passar för både varma och kalla sallader.Romarna lär ha njutit av råa grönsaker med dressing gjord på olja och salt. Ordet sallad kommer troligen från sal som är salt på latin. 

Sommartid behöver vi sältan och då är fetaost perfekt. Prova att blanda till en stor sallad  med vattenmelon och andra melonsorter. Det salta och det söta är en ljuvlig kombination. Tillsammans med några basilika blad, lite av säsongens grönsaker och några droppar olivolja blir det en härlig sommarmat som också är vacker att se på. 

En potatissallad är också perfekt när man har många gäster. Dessutom passar den utmärkt till det mesta – både kött och fisk. Koka potatis, hacka lite lök och lite dill eller persilja. Blanda i senapsvinägrette och strö över lite kapris. Så var det klart. Servera i en stor keramikskål från Sthål.

Åt Julius Caesar sallad?

Du, precis som många andra tror kanske att Caesarsallad hade något med Julius Caesar att göra, men så är det inte. En trolig förklaring är att Caesarsalladen kom till genom mannen Caesar Cardini på 1920-talet. Han var en italiensk immigrant som drev restauranger i San Diego i USA och Tijuana i Mexico. Salladen gjorde succé och spred sig till resten av världen.